| تاریخ ارسال: 1401/8/29 | 

سخنرانی رئیس اتحادیه علوم ریاضی و چالش ها سخنرانی رئیس اتحادیه علوم ریاضی و چالش ها

به نام خداوند جان و خرد      کز این برتر اندیشه بر نگذرد


عرض سلام و ادب و احترام دارم به همه شرکت کنندگان در سومین سمینار علوم ریاضی و چالش­ ها،
ابتدا، سال میلادی ۲۰۲۲ را که به عنوان سال بین­ المللی علوم پایه برای توسعه پایدار نام­گذاری شده است را گرامی می­ داریم.
توسعه پایدار (Sustainable Development) مفهومی است که به واسطه پیامدهای منفی زیست‌محیطی و اجتماعی ناشی از رویکردهای توسعۀ یک‌جانبۀ اقتصادی پس از انقلاب صنعتی و تغییر نگرش بشر به مفهوم رشد و پیشرفت پدید آمده‌ است.
در واقع توسعه پایدار تلاش دارد که با نگاهی نو به توسعه، اشتباهات گذشته بشری را تکرار نکند و توسعه‌ای همه‌جانبه و متوازن را رقم بزند.
توسعه پایدار فرآیندی است که آینده‌ای مطلوب را برای جوامع بشری متصور می‌شود و در آن شرایط زندگی و استفاده از منابع، بدون آسیب رساندن به یکپارچگی،  ثبات نظام‌های حیاتی، نیازهای انسان را برطرف می‌سازد.   راه‌حل‌هایی را برای الگوهای ساختاری، اجتماعی و اقتصادی ارائه می‌دهد تا بتواند از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، تخریب و آلودگی سامانه‌های زیستی، تغییرات آب و هوایی، افزایش بی‌رویه جمعیت، بی‌عدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی انسان‌های حال و آینده جلوگیری کند.
تمام رشته‌های علوم پایه و بخصوص علوم ریاضی براساس پژوهش‌های مبتنی بر فنون آماری سهم بسیار مهمی در تحقق اهداف توسعه پایدار دارند.  
لذا یونسکو  با  آگاهی از  جایگاه  علوم و محققان علمی، به ضرورت گردهم آوردن سیاستمداران، دانشمندان، مدیران، نهادها و سازمان‌های ملی و بین‌المللی و هر فرد با حسن نیت برای  توجه به نقش علوم پایه، در حل چالش­های اجتماعی را یادآور شده و سال میلادی ۲۰۲۲ را به عنوان سال بین­المللی علوم پایه برای توسعه پایدار  نامگذاری کرده است.
هدف اصلی این است که در این سال، به اهمیت و نقش مهم علوم پایه در درک و حل چالش­های اجتماعی و فنی  سیاره‌ای که در آن زندگی می‌کنیم توجه بیشتری شود.

نقش علوم ریاضی در توسعه،  وظیفه حساس و مهمی را متوجه جامعه ریاضی، مسئولان، مدیران و سیاست­ گذاران نظام آموزشی کرده است و بی­توجهی به آن می‌تواند خسارات جبران­ ناپذیری را در مسیر پیشرفت کشور در پی داشته باشد.  از سوی دیگر اعلام سال بینالمللی علوم پایه برای  توسعه پایدار این فرصت را فراهم آورده است که نقش تعیین کنندۀ علوم ریاضی در توسعه پایدار مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

اتحادیۀ انجمن‌های ایرانی علوم ریاضی متشکل از ۱۱ انجمن­ و اتحادیۀ علمی مرتبط با ریاضیات در سال ۱۳۹۳ به طور رسمی کار خود را آغاز کرده است. برخی از اهداف این اتحادیه عبارتند از:

  • تعامل، هماهنگی و هم‌افزایی انجمن‌ها و اتحادیه­ های علمی عضو،

  • کمک به ارتباط انجمن­ ها و اتحادیه ­های عضو با قوای سه گانه، دانشگاه­ها، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مؤسسات آموزشی، پژوهشی و اجرایی کشور،

  • ایجاد زمینه­ های لازم به منظور حضور فعال در مجامع تخصصی برای تأثیرگذاری بر روند قانون­گذاری و اجرایی کشور در حوزۀ علوم ریاضی،

  • رصد مداوم وضعیت کیفی و کمی علوم ریاضی در کشور با همراهی و همکاری انجمن­ ها و اتحادیه­ های عضو و فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران.


این اتحادیه در طول حیات هشت سالۀ خود، با مشارکت انجمن­ ها و اتحادیه­ های عضو، فعالیت­ های متعدد و موثری در جهت تحقق اهداف خود انجام داده است، یکی از اقدامات اثرگذار اتحادیه، برنامه­ریزی برای برگزاری اولین سمینار علوم ریاضی و چالش­ها در سال ۱۳۹۴ در دانشگاه تربیت مدرس تهران و دومین سمینار در سال ۱۳۹۸ توسط اداره کل آموزش و پرورش و دانشگاه فردوسی در مشهد بوده است که نتایج و دستاوردهای آنها را نیز در قالب پیشنهادهای راهبردی برای رفع چالش­ های موجود به مسئولین نهادها و دستگاه­ های اجرایی مرتبط کشور منعکس نموده است.
اکنون در سال بین­ المللی علوم پایه برای توسعه پایدار، شاهد افتتاح و برگزاری سومین سمینار علوم ریاضی و چالش­ها در دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایۀ زنجان هستیم. کمیته­های برنامه‌ریزی و علمی این سمینار، بر اساس ماهیت مأموریت‌گرایی و کاربستی  این سمینار،  کارگروه­هایی متناسب با محورهای سمینار تشکیل  داده و شرایط لازم برای مطالعه و پژوهش صاحب­نظران در حوزه علوم ریاضی و ارائه نتایج در سمینار به صورت سخنرانی، میزگرد و کارگاه آموزشی را فراهم آورده­اند. امیدواریم این سمینار نیز همانند دو سمینار قبلی دستاوردها و پیشنهادهای راهبردی سازنده­ای برای رفع چالش­های علوم ریاضی در کشور به همرا داشته باشد.
ضمن تشکر از همکاران ارجمندی که با تلاش فراوان و ارائه دستاوردهای علمی خود به غنای این سمینار پرداختند، از اعضای محترم کارگروه برنامه ­ریزی سمینار با مدیریت جناب آقای دکتر علی رجالی، کمیته­ علمی سمینار با دبیری جناب آقای دکتر عباس نصراله ­نژاد و کمیته  اجرایی سمینار با دبیری جناب آقای دکتر احمد خسروی، کمال تشکر و قدردانی را داریم.
بدیهی است برگزاری این سمینار بدون موافقت و حمایت همه­ جانبه رئیس محترم دانشگاه جناب آقای دکتر بابک کریمی و همچنین جناب آقای دکتر رشید زارع نهندی معاون محترم پژوهشی دانشگاه میسر نبود. لذا از این عزیزان و دیگر همکاران ارجمند دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایۀ زنجان که متحمل زحمات زیادی برای برگزاری سمینار شده ­اند کمال تشکر و قدردانی را داریم.
از حضور و مشارکت فعال همه عزیزان در سمینار،  که به صورت حضوری یا مجازی در خدمتشان هستیم، نیز تشکر نموده و برای همه آرزوی موفقیت و توفیق خدمت بیشتر در جهت پیشبرد و توسعه کشور عزیز، ایران را دارم.
امید است زحمات ارزشمند تمام عزیزان، نزد خداوند متعال مأجور باشد و همه ما و جامعۀ علمی کشور از برکات و آثار مثبت این اقدام شایسته در رفع چالش­های علوم ریاضی کشور بهره­ مند شویم.

والسلام علیکم و رحمت­ الله

محسن محمدزاده

۱۱ آبان ۱۴۰۱



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 236 بار   |   دفعات چاپ: 32 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر