21 نتیجه برای آنتروپی
احسان زمان زاده، ناصر رضاارقامی،
جلد 2، شماره 2 - ( 12-1387 )
چکیده
در این مقاله، ابتدا به معرفی دو برآوردگر جدید آنتروپی می پردازیم. برآوردگرهای جدید برمبنای تصحیح برآوردگر کوریا (1995) در نقاط ابتدایی و انتهایی و اعمال وزن های متفاوت نسبت به آن برآوردگر معرفی می شوند. سپس به مقایسه برآوردگرهای جدید آنتروپی با برآوردگرهای آنتروپی معرفی شده توسط واسیچک (1976) و ابراهیمی و همکاران (1994) و کوریا (1995) می پردازیم. آنگاه آزمون نیکویی برازش فرضیه های نرمال بودن و نمایی بودن را برمبنای برآوردگرهای جدید آنتروپی معرفی کرده و توان آن را با آزمون های مبتنی بر برآوردگرهای وسیچک (1976) و کوریا (1995) و آزمون شاپیرو-ویلک (1965) برآی آزمون های نرمال بودن مقایسه می کنیم. نتایج مطالعات شبیه سازی نشان می دهد که برآوردگرهای پیشنهادی عملکرد نسبتا خوبی نسبت به سایر برآوردگرها در برآورد آنتروپی و آزمون نیکویی برازش دارند.
ملیحه عباس نژاد، مرضیه شکوری،
جلد 2، شماره 2 - ( 12-1387 )
چکیده
آزمون نیکویی برازش برای توزیع نمایی برمبنای آنتروپی اولین بار توسط ابراهیمی و همکاران (1992) به کمک برآورد اطلاع کولبک لایبلر معرفی شد. ما در این مقاله ابتدا اطلاع رنی را به روشی همانند روش به کار گرفته شده توسط کوریا (1995) برای برآورد آنتروپی شانون، برآورد نموده و سپس از آن به عنوان آماره آزمون نمایی بودن توزیع استفاده میکنیم. در ادامه توان آزمون های پیشنهادی را با چند آزمون دیگر به کمک شبیه سازی مقایسه کرده و نشان میدهیم که روش ارائه شده به نسبت برخی از آزمون های معروف توان بالاتری دارد.
شهرام منصوری، عین اله پاشا،
جلد 3، شماره 2 - ( 12-1388 )
چکیده
در این مقاله روشی برای بدست آوردن تابع توزیع احتمال توا م دو متغیره به طور تصادفی مرتب شده با معلوم بودن توزیعهای حاشیهای و ضریب همبستگی ارائه شده و نحوه اجرای آن در مثالی توضیح داده شده است. سپس به محاسبه میزان کاهش آنتروپی توزیع احتمال توام ماکسیمم آنتروپی با حاشیهایهای معین، وقتی قید ضریب همبستگی نیز لحاظ گردد، پرداخته میشود.
ملیحه عباس نژاد مشهدی، داود محمدی،
جلد 4، شماره 1 - ( 6-1389 )
چکیده
در این مقاله ابتدا توزیع های متقارن بر اساس تفاضل آنتروپی رنی آماره های مرتب زیر نمونه ها ، مشخصه سازی می شوند. سپس آزمونی برای تقارن توزیع بر مبنای برآورد آنتروپی رنی آماره های مرتب معرفی می گردد. بر اساس روش شبیه سازی مونت کارلو، توان آزمون پیشنهادی محاسبه شده و با آزمون ارائه شده توسط حبیبی و ارقامی (1386) مقایسه می شود. نشان داده خواهد شد آزمون پیشنهاد شده برای برخی توزیع های جانشین از توان بالاتری برخوردار است.
عیسی محمودی، ریحانه لاله زاری،
جلد 5، شماره 1 - ( 6-1390 )
چکیده
در این مقاله یک توزیع چوله یکنواخت جدید معرفی می شود که کاملا از آنچه قبل از این به دست آمده متمایز است. برخی از خواص مهم توزیع از جمله فرم تابع چگالی و تابع توزیع، گشتاورهای مرتبه k ام، تابع مولد گشتاور و تابع مشخصه، واریانس، ضرایب چولگی و کشیدگی، میانگین انحرافات از میانگین میانه و مد به دست آمده و روش های مختلف برآوردیابی بررسی می شود. همچنین برای بررسی سازگاری برآوردگرهای حاصل از روش های گشتاوری و ماکسیمم درستنمایی مطالعه ای بر شبیه سازی صورت می پذیرد. در پایان به مقایسه توزیع چوله یکنواخت جدید و توزیع یکنواخت پرداخته می شود.
زهرا دستمرد، غلامرضا محتشمی برزاداران، باقر مقدس زاده بزاز،
جلد 5، شماره 2 - ( 12-1390 )
چکیده
در این مقاله نشان داده شده است برای رده توزیع های گسسته با مجموعه مقادیر صحیح، وقتی میانگین و واریانس روی مقادیر اعداد صحیح با تکیه گاه معلوم باشند، می توان قیاسی گسسته از توزیع نرمال را به وسیله آنتروپی ماکسیمم مشخصه سازی کرد، گشتاورها و آنتروپی های شانون و رنی را برای توزیع گسسته متقارن به دست آورد و نشان داد که حالت خاص این اندازه ها توزیع های نرمال و لاپلاس گسسته را نتیجه می دهند. آنگاه شبه اطلاع فیشر برای توزیع های نرمال گسسته، توزیع سری های توانی چند جمله ای، گسسته متقارن و توزیع لگاریتم دوگانه محاسبه شده اند. سپس شرایط تک مدی بودن هر یک از توزیع ها تعیین و گشتاورهای مرکزی و غیر مرکزی، آنتروپی و آنتروپی ماکسیمم توزیع لگاریتم دوگانه مورد بررسی قرار گرفته است
احسان زمان زاده،
جلد 7، شماره 1 - ( 6-1392 )
چکیده
در این مقاله، ابتدا دو برآوردگر جدید آنتروپی معرفی میشود. سپس آزمون نیکویی برازش فرضیه نمایی بودن توزیع جامعه برمبنای برآوردگرهای جدید معرفی میشود و توان آنها با توان سایر آزمونهای برمبنای آنتروپی توزیع نمایی مورد مقایسه قرار میگیرد. نتایج مطالعات شبیهسازی نشان میدهد که برآوردگرهای پیشنهادی عموما عملکرد بهتری در مقایسه با سایر برآوردگرها در برآورد آنتروپی و آزمون نیکویی برازش دارند.
بهاره افهمی، محسن مددی، محسن رضاپور،
جلد 9، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
در این مقاله ابتدا به محاسبه آنتروپی k-رکوردها از توزیع پارتو تعمیمیافته پرداخته میشود و بر مبنای آن، آمارهای برای آزمون نیکویی برازش این توزیع ارائه میگردد. در پایان، عملکرد این آماره در مطالعهای شبیهسازی و با استفاده از دادههای واقعی مورد بررسی قرار میگیرد.
شهرام منصوری،
جلد 9، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
بنا بر اصل ماکسیمم آنتروپی جینز، در میان تمام توابع توزیع احتمال که در قیود معین صدق میکنند توزیعی باید انتخاب شود که دارای ماکسیمم آنتروپی است. در این مقاله روشی برای بهدست آوردن تابع چگالی احتمال توام دو متغیره با معلوم بودن توزیعهای حاشیهای و ضریب همبستگی در یک ناحیه معین با ماکسیمم کردن اندازههای آنتروپی تانیجا و بورگز ارائه و مثالهایی زده شده است. برای حالاتی که نتوان مسئله را به صورت تحلیلی حل کرد، روشی عددی نیز پیشنهاد و نحوه اجرای آن در یک مثال توضیح داده شده است.
فاطمه حوتی، جعفر احمدی،
جلد 10، شماره 1 - ( 6-1395 )
چکیده
در این مقاله ضمن یادآوری تابع چندک، برخی از اندازههای قابلیت اعتماد مبتنی بر آن بازنویسی شده، سپس آنتروپی ماندهی تجمعی پویا را بر اساس تابع چندک به دست آورده و برخی از ویژگیهای آن مطالعه شده است. در ادامه توزیعهای آماری یکنواخت، نمایی و پارتو بر اساس آنتروپی ماندهی تجمعی پویا مبتنی بر تابع چندک مشخصسازی شده است. آنگاه برآوردگر سادهای برای این آنتروپی معرفی و رفتار آن برای توزیع نمایی بررسی شده است. در انتها نیز بحث و نتیجهگیری ارائه شده است.
نادر نعمت الهی،
جلد 10، شماره 2 - ( 12-1395 )
چکیده
در برخی از مسائل کاربردی نیاز به انتخاب یکی از جوامع مورد بررسی و برآورد پارامترهای این جامعه گزینش شده است. فرض کنید k نمونه تصادفی از k جامعه به ترتیب با تابع توزیعهایی که از مدل نرخ شکست متناسب یا نرخ شکست وارون متناسب پیروی میکنند انتخاب شده باشد و براساس یک قاعده گزینش معین هدف برآورد تابعی از پارامتر بهترین (بدترین) جامعه گزینش شده باشد. در این مقاله تحت تابع زیان نامتقارن آنتروپی، برآوردگر مخاطره نااریب با کمترین مخاطره بهطور یکنواخت پارامترهای جامعه گزینش شده را به دست آورده و شرایط کافی برای آن که برآوردگری برای این پارامترها مینیماکس باشد تعیین میشود. سپس برآوردگرهای پذیرفتنی و ناپذیرفتنی خطی آنها را بهدست آورده و رده کلیه برآوردگرهای غالب بر برآوردگر مفروض مشخص میگردد. آنگاه نشان داده میشود که در هر حالت برآوردگر مخاطره نااریب با کمترین مخاطره بهطور یکنواخت ناپذیرفتنی است و برآوردگرهای بهدست آمده از طریق رسم نمودار مخاطره آنها با یکدیگر مقایسه میشوند.
منیژه صانعی طبس، غلامرضا مختشمی برزادران،
جلد 11، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
آنتروپی رنی ماکسیمم و آنتروپی تیسالیس ماکسیمم توسیع ایده آنتروپی ماکسیمم به رده بزرگتری از آنتروپی شانون است. در این مقاله ضمن معرفی آنتروپی رنی ماکسیمم به برخی از توزیعهای خاص که آنتروپی رنی را ماکسیمم میکند، اشاره میشود. توزیعهای دارای آنتروپی رنی ماکسیمم به شکل توزیعهای توانی هستند. برخی از ویژگیهای توزیعهای توانی ارائه و نمایش جدیدی از آنتروپی رنی حاصل میشود. به بحث مینیمم اندازه اطلاع رنی اشاره و در این زمینه نیز نکاتی مطرح گردیده است. همچنین شکل دیگری از اندازه اطلاع رنی بهدست میآید. در ادامه کاربری اقتصادی از آنتروپی رنی ماکسیمم بررسی و ضمن یادآوری اندازه اطلاع سیزار، فرم کلی توزیعهای مینیممکننده این اندازه اطلاع تعمیمیافته نتیجهگیری میشود.
افسانه شکرانی، محمد خراشادیزاده،
جلد 12، شماره 2 - ( 12-1397 )
چکیده
در این مقاله ابتدا به معرفی اندازه نادرستی کریج به عنوان تعمیمی از آنتروپی شانون پرداخته شد سپس اندازه نادرستی گذشته عمر براساس مفهوم تابع چندک بازنویسی شده است. در ادامه مشخصسازیهایی برای توزیعهای طول عمر با خاصیت نرخ شکست وارون متناسب براساس اندازه نادرستی گذشته عمر چندکی ارائه شده است. همچنین رده توزیعهای طول عمر دارای خاصیت اندازه نادرستی گذشته عمر صعودی (نزولی) و ویژگیهایی از آن مورد بررسی قرار گرفته است. بعلاوه با ارائه مثالی از دادههای واقعی، کاربردی از اندازه نادرستی چندکی بیان شده است.
وحیده احراری، سیمیندخت براتپور، آرزو حبیبی راد،
جلد 12، شماره 2 - ( 12-1397 )
چکیده
آنتروپی نقش اساسی در مباحث قابلیت اعتماد و مطالعات طول عمر سیستمها ایفا میکند. در مطالعات اخیر توجه زیادی به استفاده از تابع چندک، خواص و کاربردهای آن به عنوان رویکردی جایگزین در تشخیص مدلهای آماری و تحلیل دادهها شده است. در مقاله حاضر آنتروپی مانده تسالیس مبتنی بر تابع چندک معرفی و به بررسی خواص آن در مدلهای پیوسته پرداخته میشود. با در نظر گرفتن توزیعهای طول عمر خاص، صورتهایی بسته برای آنتروپی مانده تسالیس چندکی بدست آورده و خواص یکنوایی آنها را مورد مطالعه قرار داده و به مشخصسازی بر اساس این آنتروپی پرداخته شده است. همچنین اندازه واگرایی تسالیس بر مبنای تابع چندک و شکل چندکی آن برای متغیر مانده عمر بدست آورده میشود. در نهایت یک برآوردگر برای آنتروپی مانده تسالیس چندکی معرفی شده و با مطالعه شبیهسازی، عملکرد آن مورد بررسی قرار گرفته است.
عاطفه پورکاظمی، هادی علیزاده نوقابی، سارا جمهوری،
جلد 13، شماره 2 - ( 12-1398 )
چکیده
در این مقاله ابتدا به معرفی دو روش بوتاسترپ و جکنایف پرداخته و آنتروپی به کمک این روشها برآورد شدهاند. سپس برآوردگرهای آنتروپی بوتاسترپ و جکنایف به کمک شبیهسازی از لحاظ جذر میانگین توان دوم خطا و اریبی در سه توزیع نرمال، نمایی و یکنواخت بررسی شدهاند. برآوردگرهای آنتروپی بوتاسترپ و جکنایف با برآوردگرهای معروف دیگر به کمک شبیهسازی مونت کارلو مقایسه شدهاند. نتایج مطالعات شبیهسازی نشان میدهد که برآوردگرهای جکنایف و بوتاسترپ عملکرد نسبتا خوبی نسبت به سایر برآوردگرهای آنتروپی دارند. سپس تعدادی آزمون نرمال بودن براساس برآوردگرهای پیشنهادی معرفی و توان آنها با توان سایر آزمونها مقایسه شدهاند.
سیده تکتم حسینی، جعفر احمدی،
جلد 14، شماره 2 - ( 12-1399 )
چکیده
در این مقاله، با استفاده از ایده اندازه نادرستی در نظریه اطلاع، معیارهای نادرستی باقیمانده و گذشته در حالت دو متغیره به ترتیب بر مبنای تابع مفصل بقاء و مفصل تعریف شده است. تحت فرض تقارن شعاعی، برابری این دو معیار نشان داده شده است. همچنین با استفاده از تساوی بین این دو معیار، مدلهای متقارن شعاعی مشخصسازی شدهاند. تحت فرض برقراری مدل نرخ خطر متناسب برای توزیعهای حاشیهای، کران برای معیار معرفی شده، به دست آمده است. همچنین با فرض تناسب بین نادرستی معرفی شده و آنتروپی متناظرش، مدل نرخ خطر متناسب در حالت دو متغیره مشخصسازی شده است. بعلاوه، از ترتیب مربعی بالا برای به دست آوردن نابرابریهایی استفاده شده است. برای تشریح بیشتر نتایج به دست آمده، مثال به همراه روشهای شبیهسازی ارائه شده است.
انیس ایران منش، فرزانه اولیاء زاده، وحید فکور،
جلد 15، شماره 2 - ( 12-1400 )
چکیده
در این مقاله دو برآوردگر ناپارامتری برای آنتروپی گذشته بر اساس دادههای طول-اریب معرفی و سازگاری قوی این برآوردگرها اثبات شده است. بهمنظور مقایسه عملکرد آنها مطالعه شبیهسازی انجام شده و بر اساس نتایج بهدست آمده، نشان داده میشود که هر کدام در نواحی مختلفی از تکیهگاه توزیع احتمال متغیر تصادفی طول-اریب، بهتر از دیگری عمل میکند.
دکتر علیرضا چاجی،
جلد 16، شماره 2 - ( 12-1401 )
چکیده
قابلیت تفسیر پذیری بالا و سادگی فهم درختان تصمیم، آنها را به یکی از پرکاربرد ترین الگوریتم
های یادگیری ماشین تبدیل کرده است. موضوع کلیدی در ساخت درختان تصمیم کارامد و موثر، بکارگیری
روش انشعاب مناسب است. این مقاله یک روش انشعاب جدید جهت تولید درخت مبتنی بر معیار تی‑
آنتروپی برای نقطه انشعاب پیشنهاد می کند. روش ارایه شده روی سه مجموعه داده توسط ۱۱ معیار
ارزیابی، مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهد که روش معرفی شده در ساخت درخت تصمیم
نسبت به روش های معروف شاخص جینی، آنتروپی های شانون، تیسالیس و رنی عملکرد دقیقتری دارد
و می تواند به عنوان روش جایگزین در تولید درخت تصمیم مورد استفاده قرار گیرد.
شهرستانی شهرام یعقوب زاده،
جلد 17، شماره 1 - ( 6-1402 )
چکیده
در این مقاله فرض میشود نرخ ورود متقاضیان به سیستم صفبندی M/M/c دارای توزیع نمایی با پارامتر $lambda$ و نرخ سرویس متقاضیان دارای توزیع نمایی با پارامتر $mu$ و مستقل از نرخ ورود است. همچنین فرض میشود سیستم تا زمان T (زمان توقف) فعال است. تحت این زمان توقف، برآورد ماکسیمم درستنمایی و برآورد بیزی تحت تابعهای زیان آنتروپی عمومی و توان دوم خطای موزون و همچنین تحت توزیع پیشین آگاهیبخش و ناآگاهی بخش، پارامتر شدت ترافیک و احتمال پایایی سیستم M/M/c به دست آورده میشوند. سپس برآوردگرهای به دست آورده شده، به کمک روش شبیهسازی مونتکارلو و یک مثال عددی با هم مقایسه میشوند، تا برآوردگر مناسبتر تعیین شود.
خانم الهه کدخدا، آقا غلامرضا محتشمی برزادران، آقا محمد امینی،
جلد 18، شماره 1 - ( 6-1403 )
چکیده
ماکسیمم آنتروپی مفصل از ترکیب نظریه آنتروپی و تابع مفصل حاصل میشود. این روش با درنظرگرفتن ساختار وابستگی و لحاظ کردن محدودیتهایی براساس اندازههای وابستگی، توزیع توأم ماکسیمم آنتروپی متغیرهای تصادفی را نتیجه میدهد. در این مقاله، توزیع ماکسیمم آنتروپی مفصل دومتغیره با شرط اندازه وابستگی بلیست معرفی میگردد و روش برآورد پارامترهای آن مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج شبیهسازی نشان میدهد، در صورتی که دادهها دارای وابستگی دمی پائین باشند، توزیع پیشنهادی در مقایسه با توزیع ماکسیمم آنتروپی مفصل دومتغیره با شرط اندازه وابستگی اسپیرمن عملکرد بهتری دارد. در انتها کاربردی از روشهای مورد مطالعه در تحلیل دادههای بارش ماهانه ایستگاه زاهدان ارائه میگردد.