| تاریخ ارسال: 1393/2/29 | 

گزارش سمینار آمار، پژوهش، آینده

 

گزارش سمینار آمار، پژوهش، آینده

 گروه علوم پایه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران با حمایت ستاد سال جهانی آمار و همکاری انجمن آمار ایران برای گرامی­داشت سال جهانی آمار سمینار آمار، پژوهش، آینده را با حضور جمعی از اعضای فرهنگستان علوم، اعضای انجمن آمار و اساتید و دانشجویان دانشگاه­های تهران در روز پنجشنبه چهارم اردیبهشت ماه 1393 در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم برگزار نمود.

 در این سمینار نیم روزه که رئیس گروه علوم پایه و تعدادی از اعضای پیوسته و وابسته فرهنگستان علوم، تعدادی از اعضای هیأت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه­های تهران، شهیدبهشتی، تربیت مدرس، خوارزمی، آزاد اسلامی، البرز و پژوهشکده آمار حضور داشتند، آقایان دکتر حمید پزشک استاد آمار دانشگاه تهران و دکتر محسن محمدزاده استاد آمار دانشگاه تربیت مدرس و رئیس انجمن آمار ایران سخنرانی کردند.

 ابتدا جناب آقای دکتر محمدزاده با گرامی­داشت سال جهانی آمار و ارائه گزارش مختصری از برنامه­ها و فعالیت­های ستاد و شورای برنامه­ریزی سال جهانی آمار سخنرانی خود را تحت عنوان آمار و پژوهش ارائه نمودند و اظهار داشتند فرایند پژوهش در زمینه­ها و سطوح مختلف متشکل از مراحلی است که اجرای صحیح و دقیق هر یک از آن­ها نقشی اساسی در صحت نتایج حاصل دارند. آمار به عنوان ابزاری علمی، روش­ها و فنونی متناسب با مراحل پژوهش را فراهم می­آورد که به­کارگیری صحیح آن­ها نه تنها دقت، اعتبار و اطمینان به نتایج پژوهش را تضمین می­کند بلکه هنرمندانه شرایطی فراهم می­سازد که با تحلیل بخشی از مجموعه مورد مطالعه و تعمیم نتایج، می­توان ضمن صرفه­جویی در وقت و هزینه­ها، دقت نتایج و سرعت عمل را نیز افزایش داد. هرچند اهمیت استفاده از آمار بر هیچ پژوهش­گری پنهان نیست، اما گاهی ضرورت شناسایی و به­کارگیری روش­های صحیح و متناسب با اطلاعات، کمتر مورد توجه قرار می­گیرد. سخنران ضمن تعیین جایگاه علم آمار و نقش آن در هر یک از مراحل فرایند پژوهش، مشکلات ناشی از این کم توجهی و ضرورت دقت نظر به انطباق شرایط مسئله با ویژگی­های هر یک از فنون آماری را مطرح نمود و رسالت متخصصین آمار کاربردی در تامین نیازهای پژوهشگران رشته­های مختلف علمی را بیان کرد. بعلاوه اظهار داشت انجمن آمار ایران با همکاری مرکز آمار و حمایت واحدهای آمار و اطلاعات دستگاههای اجرایی کشور به دنبال تشکیل سازمان نظام آمارشناسی کشور است تا انجام طرح­ها و فعالیت­های آماری کشور تنها توسط افراد متخصص و متبحر آماری صورت پذیرد.

 سپس جناب آقای دکتر پزشک سخنرانی خود را تحت عنوان آینده آمار ارائه نمودند و اظهار داشتند برخی آمار قرن نوزدهم را آمار داده­های بزرگ مقیاس می­دانند. افرادی مانند آدلف کتله در قرن نوزدهم مشغول تحلیل حجم وسیعی از داده­ها برای پاسخ به سوالاتی ساده بودندکه از سرشماری­ها به­دست می­آمد. این سوالات غالبا راجع به وقایع چهارگانه تولد، ازدواج، طلاق و مرگ بود. پیرسون با ارائه مقاله­ای مشهور در ابتدای قرن بیستم، کلید ورود به دورانی جدید از تحلیل­های آماری را زد که به آن آمار استقرایی نام دادند. قرن بیستم یا قرن آمار داده­های کوچک مقیاس، برای پاسخ به سوالات کمی پیچیده­تر، سرشار از ایده­های مبتنی بر نظریه­های نمونه­ای است. در این قرن افراد نابغه­ای مانند فیشر، نیمن، هتلینگ و ... بنیان­های اصلی آمار استقرایی را پی­ریزی کردند. این بار نه سرشماری­ها بلکه نمونه­های بسیار کوچکتر از سرشماری­ها، برای پاسخ به سوالاتی نظیر این که "آیا تیمار الف بهتر از تیمار ب تاثیر می­کند؟" مورد استفاده قرار گرفتند. اما قرن بیست و یکم را شاید بتوان قرن آمار بزرگ مقیاس با سوالات پیچیده نامید. در این قرن سیل عظیمی از اطلاعات و آمار تولید می­شود که سیل عظیمی از سوالات را بهمراه می­آورند. آمار دانان مسول پاسخ گویی هستند. اما پاسخ به این سوالات از جاده­ای که فیشر در قرن بیستم پی­ریزی کرده است نمی­گذرد! وی ضمن اشاره­ای گذرا به تاریخچه آمار واحتمال طی دو قرن گذشته به بررسی آمار قرن بیست و یکم پرداخت و نقش استفاده از اطلاعات دیگران درطرح آزمایش­هایی که تحت مطالعه داریم را به عنوان راهبرد آمار بیزی برای تحلیل داده­ها بیان نمود.

 

برای مشاهده فایل PDF گزارش اینجا را کلیک کنید.



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 5176 بار   |   دفعات چاپ: 798 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 35 بار   |   0 نظر